Ulrich Malter, telg van de beroemde circusfamilie Malter, verliet het Tiroler Circus van zijn vader Gottfried Malter om samen met zijn echtgenote Irene Aspeslag (afkomstig uit Wenduine) in 1965 het Wiener Circus op te richten.

Het Wiener circus was eerst een heel klein circus dat jaar na jaar steeds meer uitgroeide tot een middelgrote Europese onderneming.

Ieder jaar werden er meer en betere circusartiesten uit gans Europa gecontracteerd.

Meer en meer werd er ook samengewerkt met veel firma’s en bedrijven die het circus als ideale publiciteitsmedia zagen. Enkele voorbeelden:

De Nationale Loterij, Het Nieuwsblad, Mik, La Vache Qui Rit, …


In de loop der jaren heeft het Wiener circus een vast cliënteel opgebouwd dat inmiddels al met hun kinderen en kleinkinderen naar het circus komen kijken. Van die mensen hebben wij het vertrouwen gewonnen omdat zij bij ons altijd een degelijk en traditioneel circus-programma te zien krijgen.


Dieren hebben ook al altijd een grote rol gespeeld in het Wiener Circus. Wij gaan er van uit dat een echt traditioneel circus dierennummers in het programma heeft. De harmonieuze band tussen mens en dier moet wel


altijd duidelijk te herkennen zijn.


De laatste jaren heeft ons circus enkele zware tegenslagen te verduren gekregen. Het ergste is natuurlijk het verlies van Ullrich’s zoon, Lucky, die één van de beste clowns was die België ooit gekend heeft. Niet veel later


stierf ook de circusolifant en mascotte van het Wiener Circus, Chitta. Wie herinnert zich niet het unieke nummer van Chitta, de rokende olifant?


Tot slot van dit rampjaar werd ook nog eens het volledige circus vernield door een windhoos in Deurne bij Antwerpen op 15 september 2000.

De volledige tent, tribunes, verlichting, klankinstallaties en enkele

circuswagens werden in enkele seconden gewoon weggeblazen.

En ondanks vele beloften van de overheid werden wij hiervoor met geen cent geholpen.

Na dit ongelukkige voorval volgde voor het circus een lange pauze en werd eraan gedacht het circus op te doeken. Maar door de ijzeren wil en drijfkracht van circusmensen en ook omdat wij vanuit gans België zoveel


steun hebben gekregen van ons publiek, zijn we toch, op eigen kracht en met eigen middelen, doorgegaan om opnieuw jong en oud te laten genieten van onze voorstellingen.


Na de storm werd er geroeid met de riemen die we hadden. Maar het circus bleef toch reizen. Er werd luidop gedroomd van een gloednieuwe circustent.


In 2005 reisde Jan Van Rompuy enkele weken mee en maakte voor het VRT-programma “Lotgenoten” een portret van enkele van de circusmensen.

Eind 2005 neemt Ricky Cannone het Wiener Circus over van zijn peet-vader Ulrich Malter. Ricky kent als geen ander de filosofie en werkwijze van het Wiener Circus.

Hij maakt van de circustentdroom een werkelijkheid. Eind 2007 werd een gloednieuwe circustent van Italiaanse makelij geleverd. Het Wiener Circus staat er weer in al zijn glorie.


Niet enkel de buitenkant van het circus kreeg een facelift, maar ook in de circustent zelf was de jonge wind van Ricky voelbaar.

Nieuwe belichtingselementen, nieuwe geluidsapparatuur en een nieuwere regie werden aan het circus toegevoegd.

Intussen is het in 2018 maar liefst het 54ste seizoen door België.
Dit is iets wat nog geen ander Belgisch circusonderneming hen heeft voorgedaan.